söndag 19 juni 2011

Reportage Rom

En höjdpunkt under resan för kaptenen och Bruce har varit att besöka rom destillerier . Därför kommer här ett reportage från det kända rom destilleriet La Mauny på Martinique men först lite information om hur man tillverkar rom. Bilderna nedan är från La Mauny- och Antoine River Rhum destilleri och är svart/vita för den rätta känslan.









Rom är sprit som tillverkats från sockerrör .  Rom delas in i industriell rom och agricole rom.  Industriell rom innefattar 95% av all romtillverkning och innebär att romen tillverkas från ”molasses” som är en biprodukt från rörsocker tillverkning.  Agricole rom skiljer sig från den industriella romen genom att den tillverkas direkt från sockerrören utan att tidigare processats.  La Mauny tillverkas som Agricole rom och därför har jag valt att beskriva denna process nedan.


 

Sockerrör växer mellan 2-4 m per år efter att det blivit skördat och ersätts vart sjunde år.  De sockerrör som kommer in till La Mauny har skördas för hand då den bergiga terrängen på Martinique gör det svårt att använda stora skördemaskiner. Sockerrören vägs och kontrolleras på kvalitet och sockermättnad. Därefter ligger de i 24 timmar innan första steget i tillverkningsprocessen ”krossningen”.

1. Krossning av 
sockerrören
Sockerrören krossas och pressas mellan stora cylindrar. Under dessa cylindrar samlas sockerjuicen i ett stort uppsamlingskärl. Under processen sprayas vatten för att effektivare föra ut sockerjuicen ur sockerrören.   Sockerjuicen filteras därefter innan den pumpas vidare till jäsningsprocessen.
 Den fiberprodukt som blir över i denna process kallas ”bagasse” och kommer till stor användning i processen.  Bagassen används på destilleriet La Mauny som förbränningsmaterial som försörjer hela fabriken med energi.  Intressant är att detta sker genom att värma en ångpanna som driver maskinparken.  Ångorna används även för att värma destilleringskärlen samt driva en turbogenerator som producerar el för resten av fabriken.  




2.  Jäsning

Den färskpressade sockerrörsjuicen pumpas efter pressningen in i stora kärl där man tillsätter jäst. Efter att ha jäst i 24 timmar har man fått en produkt som man kallar för vin med 4% alkoholhalt.  Vid den industriella romtillverkningen kallas produkten inte för vin då den tillverkats från molasses istället för den färskpressade sockerrörsjuicen. 




3. Destillering
Destilleringen kan ske på olika sätt men innebär alkoholen förångas bort från vinet. På La Mauny sker detta på följande sätt. Från jäsningskärlen pumpas den 4% vinet till toppen av destilleringskärlen. Vinet transporteras genom kanaler genom destillationskärlen vilka värms med ånga. Detta gör att alkoholen från vinet under vägen ner värms upp och förångas. Ångorna går genom en speciell kanal i mitten till toppen av kärlet och vidare till kondensatorer där de kyls ner. Som slutprodukt i processen får man en till en 65-75 procentig vit rom.




4. Buteljering och lagring.
Från den 65-75% slutprodukten kan olika processer ske för att tillverka olika sorters rom.  Dessa kan skilja sig mellan olika destillerier men processen är huvudsakligen lika.  Man skiljer mellan White Rhum, Golden Rhum och Old Rhum.  På La Mauny går en rörledning ner till buteljeringen där romen buteljeras eller läggs på fat. Beskrivning nedan är La Mauny´s produktbeskrivning.


White Rhum
Är ren rom från destilleriet som har blandats med vatten för rätt alkohol styrka. På La Mauny konserveras först romen i rostfria kärl och tappas därefter i träkärl under tre månader för en mjukare smak. 

Golden Rhum
För att få kallas Golden Rhum måste den vita romen först ha lagrats på träfat under minst 18 månader. 


Old Rhum
För titeln ”Old Rhum” innebär att den vita rommen har lagrats under minst tre år på ekfat med en maxkapacitet på 650 liter. Efter detta filtreras romen innan den buteljeras.



Bruce testar rom



Bruce testning av La Manuy´s White Rhum och V.O. ”Old Rhum”
La Mauny är ett destilleri på Martinique och har ett ursprung från 1749. La Mauny producerar all sin rom som agricol.  Under besöket försökte Bruce att kapa romledningen och fylla på egna petflaskor med rom vilket gjorde att vi blev utkastade från området. Innan incidenten testade Bruce två olika rom sorter.




La Mauny "White Rhum"
I den vita romen kan man känna en tydlig fruktighet och en klar smak från sockerrörsjuicen som ger den typiska karaktären från rom. Romen passar bra till drinkar men är för len och söt att dricka ren enligt Bruce tycke.








 La Manuy V.O. ”Old Rhum” 

påminner mer om whiskey, vilket kan förklaras av att de liksom whiskey har legat på ekfat i minst tre år. Romen har en kraftfull smak utan att vara rökig. Mycket av den söta blommiga smaken från den vita romen är borta. Romen känns istället behaglig och välbalanserad med toner av frukt och nöt.  Bruce har nu utöver alla petflaskor även stuvat en tunna av denna sort.

2 kommentarer:

  1. Tjena Brucan,
    alltid glad i hatten!! Skönt att se dig still going strong....
    Hört att du snart besöker Nimrods Rhumshop i Lower Woburn och gör vad alla sailors i alla tider gjort där- och signera i gästboken efteråt!! Göm bara aldrig mera sådana där spritfyllda PET flaskor i periskopet på en atomubåt igen som du gjorde på öppet varv i St Marys. Pussa kaptenen och vikingabönan från mig!
    / Jason

    SvaraRadera
  2. Tjena Jason!
    Jag ska lägga det på minnet! Pussar besättningen och häller ställningarna.
    /Bruce

    SvaraRadera