torsdag 30 juni 2011

Seglingen till Grenada!

Äntligen har vi kunnat segla utan att ha vinden rakt i fören. Den 10/6 kastade vi loss från Martinique och startade med en fin segling på läsidan av ön. När man seglar ner mellan de olika öarna är det framförallt passad vindarna som framförallt påverka vindförhållandena. Dessa är ganska starka, normalt mellan 15-25 och bruka vara NO- SO, beroende på säsong. Bakom öarna är vinden oftast lätta och varierande medan vindarna mellan öarna kan öka i styrka då de pressas samman och får en adderande effekt. När man seglar på läsidan av de höga bergsöarna kan man påverkas av katabatiska vindar vilket är vindar som rasar ner längs slänterna. Det kan därför vara bra att inte ha för mycket segel uppe då dessa kan vara starka och komma plötsligt. Från Martinique seglade vi till St Lucia där vi ankrade på östsidan för att undvika customs & imigrations, vilka visade sig vara bevärande och påstridiga om att vi skulle checka in trots våran intention att bara ankra över natten. På grund av viss tidsbrist och ett kort väderfönster bestämde vi oss för att ta oss hela vägen ner till Grenada i ett "leg". Seglingen ner var till största delen lyckad med bra vindvinkel och vi kunde även segla med vårat vindroder under stora delar. Utanför St Vincent´s kust fick vi sällskap av ett stort stim med bottlenose delfiner vilka går att se i tidigare inslag. Eftersom vindarna och vågorna ökade under slutet av natten bestämde vi oss för att ankra under ett par timmar för att invänta ljuset. Detta gjorde att vi kunde segla under dagsljus under den tuffare delen på ostsidan av Grenada. Nedan kan ni se lite av de fina vyer vi seglat förbi. Förhoppningsvis kan vi stanna vid dessa fina öar vid något senare tillfälle.




Aries vindroder


















Hård nattsegling. Månljuset hjälper navigeringen.


Fiskedragen ett blott minne. Bara linan kvar.
Ankrade i Grenada med gäst.

måndag 27 juni 2011

Film: Delfiner utanför St Vincent.

Under en lugn segling utanför St Vincent fick vi oväntat besök av stor grupp delfiner. Delfiner brukar gilla att simma framför båten och det gjorde de även vid det här tillfället. Fascinerande var att se så många delfiner samtidigt. Klicka nedan för att starta filmen.

Film Delfiner

torsdag 23 juni 2011

Snowbird goes facebook och andra spännande nyheter!


Våran första glada nyhet är att Snowbird nu finns på facebook. Självklart ska du också vara med som följare. Genom att vara följare får du direkta uppdateringar till din facebook. Enklast gör du detta genom att  trycka på "like" knappen med symbol av en tumme upp. Denna hittar du i på sidan längre ner i höger list.







Nytt på hemsidan är även den nya kartan över våran färdväg. Där kan du smidigt klicka dig fram till olika reportage relaterade till de olika platser vi lagt ut. Denna karta hittar du under sidan färdväg i listen över.






















Allt för er våra kära vänner.

/El Capitan

tisdag 21 juni 2011

Träning med Zero To Cruising

Under dagen har vi fått tillfälle att få personlig träning av Rebecca Sweeney på Zero To Cruising. Vi mötte Mike och Rebecca första gången i Turks and Caicos och har sedan dess möts upp på flertalet ställen under färden. Vi hade hört om dem innan vi ens träffades pga många seglare i Gerogetown (Bahamas) hade sett Rebecca göra sin träning på fördeck varje dag. Hon har varit Kanadas bästa MMA fighter så hon vet vad hon håller på med.




Fitness Anywhere: Make your body your machine.De använder ett justerbart band som kallas för TRX . En tamp binds runt masten så den snörs åt vid belasning och sedan klickar man i  TRX. För hemmabruk kommer det med ett specialband som man sätter i dörrkarmen. När man beställer detta redskap får man med instruktioner så man kan träna hur hårt man vill. Vi tyckte att TRX var ett väldigt bra verktyg för träning ombord, där man både över på balansen, styrka och puls. Dock kan vi tycka att man behöver utrymme för att göra dessa övningar vilket gör att en monohull( ej katamaran) blir lite för liten i detta sammanhang. Vi kommer ändå att köpa denna för att använda hemma (om man är för lat att gå till gymet någon dag;)  Om någon skulle vilja beställa en TRX kan detta göras på Zero To Cruisings hemsida!

TRX'en består av justerbara band med handtag.

Sätts fast i masten

För att kunna montera den i dörrkarmen






Svårt med balansen






Övningen inkluderar att man ska jobba med ansiktet






söndag 19 juni 2011

Reportage Rom

En höjdpunkt under resan för kaptenen och Bruce har varit att besöka rom destillerier . Därför kommer här ett reportage från det kända rom destilleriet La Mauny på Martinique men först lite information om hur man tillverkar rom. Bilderna nedan är från La Mauny- och Antoine River Rhum destilleri och är svart/vita för den rätta känslan.









Rom är sprit som tillverkats från sockerrör .  Rom delas in i industriell rom och agricole rom.  Industriell rom innefattar 95% av all romtillverkning och innebär att romen tillverkas från ”molasses” som är en biprodukt från rörsocker tillverkning.  Agricole rom skiljer sig från den industriella romen genom att den tillverkas direkt från sockerrören utan att tidigare processats.  La Mauny tillverkas som Agricole rom och därför har jag valt att beskriva denna process nedan.


 

Sockerrör växer mellan 2-4 m per år efter att det blivit skördat och ersätts vart sjunde år.  De sockerrör som kommer in till La Mauny har skördas för hand då den bergiga terrängen på Martinique gör det svårt att använda stora skördemaskiner. Sockerrören vägs och kontrolleras på kvalitet och sockermättnad. Därefter ligger de i 24 timmar innan första steget i tillverkningsprocessen ”krossningen”.

1. Krossning av 
sockerrören
Sockerrören krossas och pressas mellan stora cylindrar. Under dessa cylindrar samlas sockerjuicen i ett stort uppsamlingskärl. Under processen sprayas vatten för att effektivare föra ut sockerjuicen ur sockerrören.   Sockerjuicen filteras därefter innan den pumpas vidare till jäsningsprocessen.
 Den fiberprodukt som blir över i denna process kallas ”bagasse” och kommer till stor användning i processen.  Bagassen används på destilleriet La Mauny som förbränningsmaterial som försörjer hela fabriken med energi.  Intressant är att detta sker genom att värma en ångpanna som driver maskinparken.  Ångorna används även för att värma destilleringskärlen samt driva en turbogenerator som producerar el för resten av fabriken.  




2.  Jäsning

Den färskpressade sockerrörsjuicen pumpas efter pressningen in i stora kärl där man tillsätter jäst. Efter att ha jäst i 24 timmar har man fått en produkt som man kallar för vin med 4% alkoholhalt.  Vid den industriella romtillverkningen kallas produkten inte för vin då den tillverkats från molasses istället för den färskpressade sockerrörsjuicen. 




3. Destillering
Destilleringen kan ske på olika sätt men innebär alkoholen förångas bort från vinet. På La Mauny sker detta på följande sätt. Från jäsningskärlen pumpas den 4% vinet till toppen av destilleringskärlen. Vinet transporteras genom kanaler genom destillationskärlen vilka värms med ånga. Detta gör att alkoholen från vinet under vägen ner värms upp och förångas. Ångorna går genom en speciell kanal i mitten till toppen av kärlet och vidare till kondensatorer där de kyls ner. Som slutprodukt i processen får man en till en 65-75 procentig vit rom.




4. Buteljering och lagring.
Från den 65-75% slutprodukten kan olika processer ske för att tillverka olika sorters rom.  Dessa kan skilja sig mellan olika destillerier men processen är huvudsakligen lika.  Man skiljer mellan White Rhum, Golden Rhum och Old Rhum.  På La Mauny går en rörledning ner till buteljeringen där romen buteljeras eller läggs på fat. Beskrivning nedan är La Mauny´s produktbeskrivning.


White Rhum
Är ren rom från destilleriet som har blandats med vatten för rätt alkohol styrka. På La Mauny konserveras först romen i rostfria kärl och tappas därefter i träkärl under tre månader för en mjukare smak. 

Golden Rhum
För att få kallas Golden Rhum måste den vita romen först ha lagrats på träfat under minst 18 månader. 


Old Rhum
För titeln ”Old Rhum” innebär att den vita rommen har lagrats under minst tre år på ekfat med en maxkapacitet på 650 liter. Efter detta filtreras romen innan den buteljeras.



Bruce testar rom



Bruce testning av La Manuy´s White Rhum och V.O. ”Old Rhum”
La Mauny är ett destilleri på Martinique och har ett ursprung från 1749. La Mauny producerar all sin rom som agricol.  Under besöket försökte Bruce att kapa romledningen och fylla på egna petflaskor med rom vilket gjorde att vi blev utkastade från området. Innan incidenten testade Bruce två olika rom sorter.




La Mauny "White Rhum"
I den vita romen kan man känna en tydlig fruktighet och en klar smak från sockerrörsjuicen som ger den typiska karaktären från rom. Romen passar bra till drinkar men är för len och söt att dricka ren enligt Bruce tycke.








 La Manuy V.O. ”Old Rhum” 

påminner mer om whiskey, vilket kan förklaras av att de liksom whiskey har legat på ekfat i minst tre år. Romen har en kraftfull smak utan att vara rökig. Mycket av den söta blommiga smaken från den vita romen är borta. Romen känns istället behaglig och välbalanserad med toner av frukt och nöt.  Bruce har nu utöver alla petflaskor även stuvat en tunna av denna sort.