tisdag 5 juli 2011

GRENADA

Grenada Historia
Columbus siktade Grenada år 1498 men landsteg aldrig. Dock döpte han ön efter den spanska staden Granada. Ön behärskades då av karibindianer, dessa kallad Caribs och hade sitt ursprung från Sydamerika.

Fransmännen tog över Grenada och utrotade samtidigt de caribs som bodde på ön. Caribsen hade försökt göra motstånd under lång tid men blev till slut besegrade. År 1651 namngavs ön till La Grenade.

Under en nittio års period försökte fransmännen beskydda ön från den brittiska armén som också var intresserad av att ta över ön. Den franska armén byggde därför det kända fortet St Gerorge som skulle ge bra skydd mot angripande fartyg men under mitten av 1700-talet lyckades ändå engelsmännen ta över. Britterna började snabbt importera afrikansk slavar till ön för att börja skapa stora sockerplantage. År 1834 avskaffades slaveriet. Dessa forna afrikanska slavar är nu invånarna på ön men dock finns det influenser kvar från det franska väldet som exempel katolismen. Ön blev helt självständigt år 1974.


 


En Carib

Efter en oblodig revolution 1979 tog Maurice Bishop, ledaren för New Jewel Movement, över makten och var Grenadas premiärminister fram till 1983.

Den 19 oktober 1983 tog dock en Marxistisk grupp över ,med ledaren  Bernard Coard ( som tidigare var vice premiärminister till Maurice Bishop) och avrättade Bishop. Detta hände vid fortet St George. Här kan man fortfarande se skotthålen efter denna dag. Sex dagar efter denna händelse invaderades ön av USA och sex västindiska länder. Bernard Coard och hans ledning togs tillfånga och dömdes senare för mordet. I dagsläget är nu dessa personer fria män sedan 8 månader tillbaka.

Fort George

Inne i en av gångarna i fortet

Skotthål efter den dagen Maurice Bishop blev skjuten


Den 2 September 2004 hade Grenada varit orkanfri i fyrtionio år men just denna dag kom orkanen Ivan över ön. Detta förstörde ca 90 % av landet, där både regnskogen,bostäderna och människor blev drabbade.
Grenada förlitar sig idag huvudsakligen på turism för inkomster, speciellt efter konstruktionen av en internationell flygplats 1985. Annars är Grenada en av de största exportörerna av muskot och choklad.MuskotDe goda bananerna
Efter denna lilla information om Grenada ,som mer kändes som ett skolarbete vill vi nu berätta hur vi har upplevt ön. En av de första dagarna tog vi och hyrde en chaufför( kostar ca 150sek för en hel dag/ pers) med Zero To Cruising. Chauffören Joe som bor på ön har som jobb att skjutsa seglare runt ön, till matbutiken eller vart de vill. Joe är en väldigt härlig person som helt plötsligt kan stanna bilen och gå ut och pratar med en av sina vänner för en stund för att sedan hoppa in i bilen igen och fortsätta vår färd, island style!!!!

Landet är väldigt frodigt och uppe i regnskogen regnar det var dag vilket gör att många växter trivs väldigt bra. Efter orkanen Ivan reducerades bananexporten pga att så många bananträd förstördes så i dagsläget säljes bananer endast i landet.

Joe stannade bilen vid ett hus och bad oss att sitta kvar. Han gick ut för att köpa en klase bananer som vi sedan skulle få provsmaka medan färden gick vidare. Dessa bananer var en helt magisk smakupplevelse. De hade en smak av muskot som gjorde att bananer blev en helt ny upplevelse! Ingen besprutning,jippi!
Biltaket

Färden gick vidare till en frukt och kryddträdgård. Här kunde vi se alla de lokala frukterna samt kryddor som odlas på Grenada. Grenada är mest känd för deras kakao så vi fick tillfälle att se dessa kakaoplantor vilka innehåller bönor som är söta men beska om man biter på dem. Vi såg även kanelträd, aloe vera, mynta, basilika, passionsfrukt, avokado,breadfruit, mango etc.


Inuti en kakao planta

Ananas

Passionsfrukt


Dagen innan hade vi även utforskat huvudstaden på Grenada som heter St George. Vi tog oss med den lokala bussen( folkvagnsbuss) ner till staden och trosade runt. Här kommer lite bilder.

St George


Utsikt över St George

Mike is being the photographer

Mike and Rebecca Sweeney Zero To Cruising

Det regnar...

En kyrka utan tak

Speglingen av kyrkans fönsterInga kommentarer:

Skicka en kommentar