fredag 6 maj 2011

Puerto Rico

Första blicken av Puerto Rico

Efter vår överfärd från Dominikanska Republiken kom vi äntligen till Puerto Rico. Vi hade tagit oss över Mona Passage som skulle bli en av de jobbigaste passagerna hittills och nu var vi äntligen här.

Puerto Rico är det frodiga landet med kaffeplantage, regnskog och mangoträd i mängder. Mangons tid är inne och alla träd är fulla med mogna mangon. En dag kunde vi köpa 20 stycken för 18 kr, det blev mkt mango den veckan!

Under vår vistelse i Puerto Rico har vi tagit oss från Boqueron, Ponce, Salinas, Palmas del Mer, Viechas, Los pimentos till Culebra.

Martin får upp ännu en Barracuda


Mango träd

En stor mango

  
En man visar oss hur man äter en Tamarind


El Yunque
Vi hyrde bil i Salins och siktade in oss på den kända regnskogen El Yunque.

När vi körde till regnskogen El Yunque bestämde vi oss för att ta en heldag och vandra i denna tropiska miljö.  Puerto Rico ska få sitt vatten från denna regnskog där det regnar i princip varje dag. Denna dag hade vi tur att detta inte hände. Vi tog på oss vandrarskorna och började ta oss längst upp till toppen för att få den bästa utsikten. Efter ca 2 timmar så var vi uppe och denna storslagna utsikt var värd all möda. Vi kunde se ut över den nord ostliga delen av Puerto Rico samt de två små paradisöarna Vieques och Culebra som vi senare skulle besöka.

 According to ancient Indian Legend, the good spirit 'Yuquiyu' ( or 'Yokahu' ) reigned on his mighty mountain-top throne, protecting Puerto Rico and its people.
http://www.elyunque.com/about.html


Utsikttorn

 Kaffeplantage

Dagen efter gav vi oss iväg för att besöka olika kaffeplantage. Vi stannade till vid ett par lokala kaffeplantage i byn Jayuya som ligger centralt i landet och är känt för sina kaffeplantage.Vägarna dit var slingriga och smala och det var med hjärtat i halsgropen som vi försökte hålla undan från den mötande trafiken.

Ett av oss uppskattat kaffeplantage var San Pedros familjära kaffeplantage. Detta mysiga kaffeplantage drivs i tredje generationen av den driftige och ödmjuke familjefadern Pedro. Enligt Pedro har höjden av plantaget har stor betydelse för kaffets arom. San Pedros kännetecknas av att vara komplex och välbalanserat kaffe och medelstark karaktär.


Hacienda San Pedro
Våran Guide
Apelsinträd

Kaffebönan
  
Anatomin av en kaffeböna

Resten av dagen flanerade vi genom kaffeplantagen där de även odlar bananträd, apelsinträd och papayaträd växte mellan kaffebuskarna. Efter upptäcksfärden i kaffebönornas land så fick vi provsmaka kaffet på den stenlagda altanen med utsikt över det vackra bergslanskapet, livet är härligt! Efter många provsmakningar och koffeinet pumpande i våra ådror kände vi oss darriga nog att ta oss tillbaka till båten.

Kaffe på verandan

Bananträd
Kaffeplantaget
Puerto Rico är tupparnas land

Skip är fotograf för en dag

 Tillbaka på båten får både jag och Martin en klippning av Madeleine på  Saralane. Inte en dag för sent!


Madeleine byter yrke från fotograf till frisör

Under färd mot Vieques måste mat lagas, så dagens lunch blir Carbonara.
Lagar mat under färd

Termit gångar på palm, en vanlig syn och lukt

Vieques

3 kommentarer:

 1. Coooolt! kram Jenny

  SvaraRadera
 2. Ruskigt fina bilder! Vi har införskaffat en Nespresso, nästan samma sak...
  Ha det så bra! /Fredrik

  SvaraRadera
 3. Jo! Kaffet var ruskigt gott. Men det påverkar nog med känslan av att man får se hela tillverkningen! Lycka till med den nya införskaffningen. Ha det bra och hälsa!
  /El Capitan

  SvaraRadera