lördag 30 april 2011

Hemma hos reportage, Snowbird

Efter en del förfrågan att få se våran båt från insidan så ska vi nu visa hur vi lever vårt liv på vår Snowbird. Så varsågoda! Kläm upp er i sofforna, ta fram chipsen och dippen så står vi för underhållningen.
Först lite om båten
Våran båt är en Hallberg Rassy Rasmus som byggdes 1974 på båtvarvet i Ellös( på västkusten). HR är ett mkt välkänt märke och kännetecknas ffa för att producera båtar av god kvalité och sjöduglighet. De känns igen på rena linjer samt vindruta som skyddar mot regn och rusk.
Under 70 talet skeppades ett flertal Hallberg Rassy Rasmus båtar över till USA , så även vår Snowbird. Den modell vi har är en ketch version, vilket innebär att den har två master samt en peke längs fram på båten. Rasmus modellen har som orginalmotor en 70 Hp Volvo Penta motor men förra ägaren bytte ut denna 2001 till en ny Yanmar motor 55hp. För den som är mer intresserad kan ni gå in på länken under och läsa original beskrivningen


Hur är de att ta sig fram (Segla) med en Hallberg Rassy Rasmus?
Segelegenskaperna är ganska typiska för en båt från 70 talet med långköl (kölen går längs hela undersidan av båten) och smal bredd i förhållande till längden . Båten seglar som bäst på vindar över 10 knop (ca 5m/s) och känns stabil vid kraftigare vind. Över 20 knop (ca 10 m/s) vind brukar det vara bra att sätta ett första rev för att få behaglig komfort. Båten gör sig inte så bra på kryss (zig zag mot vinden) då den har en ganska hög kryssvinkel men känns stabil under segling på undanvind (vind bakom båten). En positiv egenskap med båten är den grunda kölen. Vi har under seglingen utforskat och ankrat på platser där de flesta båtar inte kan ta sig in. Detta har även medfört att vi har kunnat ta oss långt in i ankarvikarna i större skydd för vind och sjö.
Att bo i Snowbird
När vi först köpte båten var den i ganska nedgånget skick. Trotts stinkande toalettsystem, ruttna trä ytor och rutor som var svåra att se igenom hade ganska positiv tro till den tid det skulle ta att renovera. De ganska omfattande renoveringarna har dock medfört att vi nu lärt oss det mesta om båten och dess system. Efter dessa sex månader till sjöss kan vi nog säga att vi trivs bra att bo på Snowbird. Här kommer lite bilder från vårt hem.

Sittbrunnen










Hjärtat av båten

'



























Captain´s locker




Ur captain´s locker








Barometern

Akterruff

3 kommentarer:

  1. Jag är imponerad!!! Snygg båt och snygga bilder. KRAM

    SvaraRadera
  2. Vi uppskattar alla kommentarer vi får, så tack för den!kram

    SvaraRadera
  3. Bra avsnitt av the Crib! Har ni inte skaffat någon kock än? :-) hej så länge /Fredrik

    SvaraRadera